Gode råd om børnetøj - fra Børneulykkesfonden

"Gode råd om børnetøj"

 

Når du skal købe nyt tøj til dit barn, er det en god idé at tjekke, om der er snore eller smådimser, som kan udgøre en fare for dit barn. Selv ganske korte snore, bånd og løkker kan nemlig udgøre en kvælningsrisiko. Her kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, når du køber tøj til dit barn:

 

 

Halsbeklædning

 

Undgå helt halstørklæder, tørklæder og lignende beklædning, som skal vikles rundt om halsen på dit barn. Den slags beklædning kan nemlig let hænge fast i fx grene og udhæng, og der er derfor en risiko for, at barnet bliver kvalt. Vælg i stedet halsbeklædning med velcrolukning eller trykknapper. De vil nemlig gå op, hvis barnet hænger fast i noget.

 

 

Hætter og hovedbeklædning

 

Mange forældre vælger en elefanthue til deres barn, fordi den slutter tæt om hoved og hals. Men en elefanthue lukker til rundt om halsen, hvilket øger risikoen for kvælning. Vælg i stedet en hue, som lukkes med velcrolukning eller trykknapper – eller bare en almindelig tophue. Undgå desuden hætter, som er syet fast på tøjet. Vælg i stedet en hætte, som sættes fast med velcro eller knapper, så den hopper af, hvis barnet sidder fast i noget.

 

 

Snore, stropper og bindebånd

 

Lad være med at placere bindebånd eller snore i hoved- og halsområdet på tøj til børn op til 7 år, da det kan være livsfarligt pga. kvælningsfare. Bindebånd er bånd, der er syet fast på tøjet, mens snore er bånd, der går igennem en løbegang eller stropper på tøjet.

 

5 gode råd om sikkert børnetøj:

1.Lad ikke dit barn have tøj på med lange, løse snore. Hvis snoren er længere end 22 cm, risikerer dit barn i værste fald at blive kvalt.

 

2.Forsikr dig om, at smådelene på dit barns tøj sidder godt fast. Pailletter, knapper og perler er flotte – men også små nok til at ende i dit barns mund.

 

3.Kan tøjets smådele bestå legetøjstesteren? Brug legetøjstesteren til at måle, om smådelene på dit barns tøj er for små. Du kan printe din egen legetøjstester her (se hjemmeside).

 

4.Giv ikke dit barn halstørklæde på, når det leger. Pyntehalstørklæder er smukke, men dit barn kan blive kvalt, hvis tørklædet bliver viklet ind i grene eller sætter sig fast i en dør.

 

5.Tjek, at tøjet passer til dit barns alder. Følg altid anbefalinger om alder og advarsler, og tag det alvorligt. Vær særligt opmærksom i forhold til børn under 3 år – øjemål og sund fornuft er ikke nok!

 

6.Tøj til børn op til syv år (højde 1,34 m) må ikke have bindebånd eller snore i hoved- og halsområdet.